- Úvod
- Grily, Grilování
- Pizza pece
- Trouby na dřevo
Trouby na dřevo - venkovní trouby pro nepřímé vaření
Trouby na dřevo - venkovní trouby pro nepřímé vaření
Samostatně stojící trouby na dřevo Fontana Forni představují unikátní venkovní trouby pro nepřímé vaření, které naleznou místo jak v soukromém, tak v komerčním sektoru. Jsou určeny pro všechny, pro které je pečení vášní či prací.
Metoda nepřímého vaření - oblíbená forma tepelné úpravy pokrmů
Oddělená spalovací a varná komora
Hlavním znakem nepřímého vaření je přítomnost dvou oddělených komor – jedné pro vaření a druhé pro spalování dřeva. Toto je optimální řešení, které zabraňuje kontaktu tepelně upravovaných pokrmů s výpary, které jsou odváděny kouřovodem, a které umožňuje vaření několika pokrmů současně. Technologie použitá při výrobě trub Fontana Forni, jako je 12 cm izolační vrstva minerální vlny, umožňuje v krátkém čase dosáhnout a následně během fáze vaření udržet vysoké teploty se sníženou spotřebou dřeva (max. 2,5 kg), což vede k úspoře času a paliva.
Venkovní trouby Fontana Forni mají jednu unikátní vlastnost v podobě zaobleného tvaru klenby nerezové varné komory, nikoliv plochého. Toto řešení - i přes náročnější zpracování - umožňuje dosáhnout rovnoměrného rozložení tepla, díky čemuž není zapotřebí otáčet nádobí během vaření a zároveň brání usazování zbytků paliva na klenbě, čímž se snižuje hodnota emisí proudících do ovzduší. Vnější konstrukce je vyrobena z antikorozní galvanicky pozinkované oceli s práškovým nástřikem. Trouba na dřevo je dodávána s praktickým podstavcem, který je již z výroby namontován, a který je vybaven robustními kolečky pro snadný transport na požadované místo a případné přemístění do přístřešku během zimních měsíců.
CLEVER – inovativní ventilační systém
Zcela unikátní ventilační systém (u modelů Gusto, People, Fiamma 80, INC QV, People Incasso) umožňuje dosáhnout 250°C za 25 minut (údaj pro troubu o rozměrech 45x80 cm) s použitím pouhých 1,5 kg dřeva, což pozitivně reaguje na požadavky úspory energie a účinnosti. Ventilátor umístěný v zadní stěně trouby umožňuje odsávat páry produkované pokrmem a tepelně upravovaným odstraňovat tak veškerou vlhkost z varné komory. Zároveň teplo, které vychází přímo ze spalovací komory ve spodní části varné komory, vytváří povinnou rotační dráhu díky proudění, vyvíjeného ventilátorem. Tím se teplo ze zadní části trouby tlačí směrem dopředu, kde je odvětráváno malými otvory umístěnými vepředu – to nejen umožňuje dokonale homogenní vaření, ale také zabraňuje náhlému uvolnění tepla při otevření trouby, jelikož dojde k vytvoření vzduchové bariéry.
Vlastnosti trub na dřevo Fontana Forni ve zkratce
- během vaření není zapotřebí jídlo otáčet;
- minimální údržba;
- nízké hodnoty emisí, neboť veškeré zbytky po spalování, které se usazují na zaoblené klenbě, se vracejí do spalovací komory, kde jsou beze zbytku spáleny;
- žáruvzdorné materiály jsou na dně i po bocích trouby.
Lahodné speciality z trouby na dřevo Fontana Forni
Nepřímé trouby dokáží péct několik pokrmů najednou. Jsou určeny pro pečení chleba, lasagní, obecně všech druhů pečení masa a ryb. Po zahřátí na 230°C se ideálně hodí pro přípravu pizzy a mnoha jiných typických mezinárodních pokrmů, jako jsou například švýcarské gratinované pokrmy, německý flammkuchen (neboli německá pizza) nebo ligurská farinata.
Standardní vybavení trub na dřevo Fontana Forni
- teploměr a časovač
- pečící plechy (pekáče)
- rošty pro 3-5 úrovní vaření (dle velikosti a modelu trouby)
- boční a přední police
- ruční dmychadlo pro rozhoření uhlíků.
Číselné údaje na závěr
- 2.5 kg - tolik dřeva je zapotřebí k zahájení vaření;
- 30-45 minut - tolik času je zapotřebí k dosažení teploty 300°C;
- 420°C - to je magická teplota pro přípravu pravé neapolské pizzy;
- 30 kg - to je množství porchetty (pečené vepřové maso plněné směsí bylin a koření), kterou lze upéct v troubě Gusto 100.
Nespočet velikostí - vyberte si troubu přesně na míru
Jednotlivé modely trub se primárně liší svojí velikostí, což se odráží v množství potravin, které lze v troubě připravovat najednou. Čím větší trouba, tím větší kapacita a vnější rozměry. Při výběru vestavné trouby se zaměřte na 3 základní údaje - počet osob (počet rodinných členů), které je trouba (resp. naráz připravené jídlo) schopna obsloužit, počet pizz a množství chleba (kg těsta). Tím si snadno vyberete velikost odpovídající Vašim potřebám.
Fontana Forni
Již více než 70 let je Fontana Forni synonymem pro dokonalost italského řemesla. Kořeny tkví v tradici vnitrozemí Marche a hlavně ve vášni pro dobré jídlo a pohostinnost, předávané z generace na generaci. S enormním nasazením a svým řemeslným uměním Fontana Forni postupem času zdokonalila umění vytvářet ocelové pece, jak na dřevo, tak na plyn, následně do svého sortimentu přidala dřevěné grily a nakonec i venkovní kuchyně, které nejsou pouhým nástrojem na vaření, ale skutečným doplňkem, který dokonale ztělesňuje filozofii výrobce.
Produkty které jste již shlédli
Vážení zákazníci,
V době od 8. 07. 2025 do 21. 07. 2025 bude provoz obchodu omezen.
Zboží které máme skladem bude expedováno, ostatní bude vyřizováno od 21. 07. 2025.
Vaše případné dotazy budou taktéž vyřizovány od 21. 07. 2025.
Kdo jsme?
Firma HAGAS byla založena v roce 1991 jako fyzická osoba. V březnu 2000 došlo k transformaci firmy do společnosti s ručením omezeným pod obchodním jménem HAGAS servis s.r.o.
více informacíKde nás najdete?
HAGAS servis s.r.o.
Beneše z Loun 132
CZ-440 01 Louny
IČ : 25413104
DIČ : CZ25413104
T : +420 415 652 069
F : +420 415 652 722
E : obchod@hagas.cz