Grilování - tipy a rady

Úterý 23. únor 2016,  Autor: ,

Nezapomenutelné chvilky u grilu - rady a tipy pro správné grilování

Teplé dny a hezké počasí přímo vybízejí k tomu, abyste si pohodu slunečného dne maximálně prodloužili. Báječným tipem jak strávit hezké chvíle s rodinou či přáteli a pochutnat si přitom na sklence lahodného vína a masových, zeleninových i ovocných pochoutkách je pozvat hosty na grilování.

Pokud jste majiteli zahrady nebo alespoň větší terasy, určitě jste již vyzkoušeli, jak báječné je takové posezení u grilu spojené se zábavou a pojídáním pikantních křupavých a zároveň šťavnatých dobrot, připravených v žáru řeřavých uhlíků, na elektrické plotýnce, lávě či kamenné desce. Grilování – barbecue - je vlastně zhotovení jídla na roštu (v překladu z angličtiny „grill“ znamená rošt) a právě v létě si jej vychutnáváme do sytosti.

Světové grilování

Snad nic jiného nechutná tak skvěle, jako jídlo s vůní ohně. Tuto oblíbenou úpravu pokrmů člověk přivedl k dokonalosti tím, že nejprve vymyslel, jak oheň spoutat, aby mu lépe sloužil a hned po té jej nahradil novými, sice méně romantickými, ale stejně účinnými technologiemi, které delikatesy připraví pomocí tepla z plynu nebo elektřiny.

Triky pro dobrou pohodu

Grilovat se dá vše. Maso, ryby, drůbež, brambory, zelenina i ovoce. Vše ale chce svůj čas a postup. Masa je dobré okořenit, proto je buďto předem naložte do speciálních marinád, nebo maso připravte přírodně, či lehce kořeněné a dochuťte je namáčením do rozmanitých omáček, dipů a sals.

Abyste si grilování skutečně užili, připravte si dopředu vše, co budete potřebovat, abyste se pak nezdržovali zbytečnostmi, jakými je třeba donáška paliva, nápojů, nebo čištění zeleniny.

Ke grilovaným pokrmům podávejte různé druhy pečiva, čerstvou zeleninu, zeleninové nebo ovocné saláty, marinády, zálivky, bylinková másla, různé dresinky, pikantní omáčky a dipy. Dají se koupit hotové, nebo vyrobit doma.

Než začnete grilovat, vyndejte maso s marinádou z lednice včas, aby dostalo venkovní teplotu. Studené maso se připravuje mnohem déle. Mleté maso a ryby však ponechte v lednici až do doby, než je položíte na rošt. Ryby před rožněním otřete do sucha.

Správná teplota - záruka úspěchu

Grilované maso se musí nejprve rychle a prudce opéci, aby se na něm vytvořila křupavá kůrka, které v kusu masa uzavře chutné šťávy. Jestliže gril není dostatečně předehřátý, šťáva vyteče a kdopak by si pochutnal na tvrdém a vysušeném masu bez chuti, ze všeho nejvíce připomínajícím zkroucenou podešev. Ponechte si proto dost času na správné rozehřátí grilu.

Barbecue gril na dřevěné uhlí

Tady budete potřebovat alespoň 40 minut na to, aby se dřevěné uhlí nebo speciální brikety rozhořely a uhlíky měly správnou výhřevnost pro úpravu pokrmu. Použijte proto vždy více uhlí, než si myslíte, že budete potřebovat. praktickým pomocníkem pro pohodlné rozpálení briket a uhlí je zapalovací komín (startér).

  • pokrm dávejte na rošt až v okamžiku, kdy plamínky uhasínají, uhlíky rudě žhnou, na jejich povrchu je tenká vrstva bílého popela a nad ním se tetelí horký vzduch;
  • pokud jsou uhlíky příliš žhavé, rozhrábněte je, teplota se sníží;
  • teplotu zvýšíte shrábnutím uhlíků k sobě a přidáním nového dřevěného uhlí na vnější okraje ohně;
  • teplota se rovněž zvýší, když otevřete průduchy pro přívod vzduchu;
  • když vám na žhavém uhlí chytne tuk, kapající z masa, mějte po ruce láhev s vodou a rozprašovačem, kterým plamen uhasíte;
  • na obracení masa používejte kleště, ne vidličku, která vytvoří v pokrmu dírky, z nichž uniká chutná šťáva.
Rady, recepty a návody na grilování naleznete rovněž v grilovacích kuchařkách z naší nabídky

Trik pro zkoušku teploty bez teploměru

Opatrně položte ruku asi 12-13 cm nad uhlí a pokud ji tam udržíte po dobu:

  • 1-2 sekundy - jsou uhlíky žhavé, vhodné pro řízky, filety z ryb
  • 3-4 sekundy - jsou středně rozpálené, kousky masa, ryby, drůbež
  • 5-6 sekund - jsou mírně rozpálené, vhodné pro větší porce a masa vcelku
  • 6-7 sekund - teplota je mírně nižší, ideální pro ovoce, zeleninu
  • 7-8 sekund - teplota je nízká, připravujte cibulku a rajčata

Elektrické grily, litinové a další plotýnky a pánve stačí rozpálit asi tři minuty před grilováním. Grily s vrchním vytápěním potřebují na zahřátí asi 5-10 minut, plynové kolem 5 minut. 



Související produkty k článku:






Produkty které jste již shlédli


Kdo jsme?


Firma HAGAS byla založena v roce 1991 jako fyzická osoba. V březnu 2000 došlo k transformaci firmy do společnosti s ručením omezeným pod obchodním jménem HAGAS servis s.r.o.

více informací

Kde nás najdete?


HAGAS servis s.r.o.
Beneše z Loun 132
CZ-440 01 Louny

IČ : 25413104
DIČ : CZ25413104

T : +420 415 652 069
F : +420 415 652 722
E : obchod@hagas.cz

více informací


Kontaktní informace:

HAGAS servis s.r.o.
Beneše z Loun 132
440 01  Louny

Tel. : +420 415 652 069
Fax : +420 415 652 722
obchod@hagas.cz
www.hagas.cz